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January 10, 2006 
 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated January 4, 2006 in 
which you seek a formal interpretation of the provisions of Section 419.1.1 of the 2003 
International Building Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question: The lowest story of an Educational Occupancy is three feet or less above 
adjoining grade. Would a classroom on this story be considered to be located on the 
level of exit discharge? 
 
Answer: Yes. The code defines level of exit discharge as the horizontal plane located 
at the point at which an exit terminates and exit discharge begins. Exit elements can 
include exterior exit stairs and ramps. Section 1023.1 of the referenced code requires 
that the exit discharge be at grade or provide direct access to grade. Inclusion of the 
phrase “provide direct access to grade” allows for a scenario where the exit door from 
the story opens onto an exterior ramp or stair that provides direct access to grade, such 
as a stair or ramp that is less than a full story from the story being designated as the 
level of exit discharge. One could not, for instance, designate the second story of a 
building as a level of exit discharge simply because a door from the second story led to 
an exterior stair a full flight above the grade below. The intent of the code is that the 
story designated as the level of exit discharge be the story that is closest to finished 
exterior grade, keeping in mind that a sloping site might result in a building with more 
than one level of exit discharge. 
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