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 In view of the fact that you both seek formal interpretations of parts of Chapters 10 and 
34 of the 2003 International Building Code portion of the 2005 State Building Code for the same 
building, I have decided to combine your questions into the same interpretation response. 
 
Question 1: Does Section 1023.5.2 of the referenced code preclude the use of an existing 
egress court with a deeded width of eight feet? 
 
Answer 1: No. It is actually Section 1023.5.1 that sets forth the minimum required width for an 
egress court. Egress courts not meeting either exception are required to be determined in 
accordance with Section 1005.1 (0.2 inches in width per occupant) with a minimum width of 44 
inches for all but Occupancy Classifications R-3 and U, which can be a minimum of 36 inches 
wide. Section 1023.5.2 tells the code user that in the case of an egress court that meets the 
requirements of 1023.5.1, but that is less than 10 feet in width, the lower 10 feet of the building 
walls adjacent to the court must have a one-hour fireresistance rating with fixed or self-closing 
¾ hour opening protectives. It is worthwhile to note that the commentary to Section 1023.5.2 
states that “The purpose of this section is to protect the occupants served by the egress court 
from the building that they are exiting from.” Thus, it does not appear to be the intent of the code 
to require the exterior walls of adjacent buildings that form the other walls of the court to be 
similarly rated. This is due to the unlikelihood of multiple buildings being on fire at the same 
time. 
 
Question 2: Does the code require an accessible means of egress to be provided for existing 
buildings undergoing a change of occupancy or an alteration? 
 
Answer 2: No. Section 3409.3 lists six specific accessibility items that must be complied with for 
a change of occupancy. These do not include the provision of an accessible means of egress 
(NB: This is scheduled to change with the adoption of the 2008 Amendments to the 2005 State 
Building Code but the amendments are currently not enforceable). Exception 1 to Section 
1007.1 specifically exempts alterations to existing buildings from the requirement for accessible 
means of egress. Thus, under the current code, neither a change of occupancy nor an alteration 
would require the addition of accessible means of egress. Any accessible means of egress 
provided voluntarily by the permit applicant must comply with all applicable code requirements. 
 
Question 3: Is it the intent of Section 1023.5.2 to require egress courts to be 10 feet in width 
and wholly located on the lot upon which the building served by the court is located? 
 
Answer 3: First of all, we have already established in Answer 1 that the minimum width of the 
court is determined by 1023.5.1 and not by 1023.5.2. Section 1023.5.2 regulates the rating of 
building walls adjacent to courts less than 10 feet in width. Secondly, since the intent of both 
referenced code sections is to provide for safe exit discharge while traveling towards the public 
way, the code requires that the minimum width of the court be constantly available to those 
persons required to use it. Thus, the intent of the code is that the minimum required width, 
whether it is as calculated by 1005.1 or to avoid the required rating of the adjacent building wall, 
be measured to the property line of the building being exited from or to the limits of a right-of-
way allowing unrestricted travel for the persons using the exit. For instance, there would be little 
use in providing a court in excess of ten feet if the owner of adjacent property could at any time 
erect a fence or other barrier restricting the width to less than ten feet, thus kicking in the 
requirement for the rated wall. Similarly, the code would not permit the use of an egress court of 
the minimum required 44 inch width if the entire minimum width were not on the same property 
or dedicated to occupants of the property by right-of-way. 
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