
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-9-04 
 
 
April 13, 2004 
 
 
 The following is offered in response to your March 22, 2004 letter to me in which 
you seek a formal interpretation of the provisions of  Article 210-52 (d) of the 1999 
National Electrical Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question:  A two basin vanity in a single-family residence has two open front cabinets 
above the counter top, one on each side of the basin locations.  A receptacle is installed 
on the side wall inside each of these open front cabinets, within 36 inches of the edge of 
the nearest basin.  The receptacles are mounted in a structural wall with no exposed 
wiring or boxes.  Do these receptacles meet the requirements of Article 210-52 (d)? 
 
Answer:  Yes, provided that the fronts of the cabinets remain open and that no 
permanent appliances are installed blocking access to the receptacles.  The 
requirement of this article is prescriptive in that the outlets must be wall mounted and 
must be within 36 inches of the outside edge of each basin.  The installation you 
describe meets these requirements.  Article 210-52 (c) (5), although it pertains to 
kitchen counter outlets, indicates that the intent of the code is that required countertop 
outlets not be blocked by permanently installed appliances or dedicated appliance 
spaces, such as appliance “garages” with doors. 
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