
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-10-07 
 
 
April 5, 2007 
 
 The following is offered in response to your March 27, 2007 letter to me in which 
you seek a formal interpretation of Section 1004.12.2.1 of the ICC/ANSI A117.1-2003 
standard. 
 
Question: Is a lowered or adjustable kitchen sink required in a Type B dwelling unit 
when the requirements for a parallel approach (1004.12.2.1) and dishwasher clearance 
(1004.12.2.2) are satisfied? 
 
Answer: No. The only time a lowered sink is required in a Type B dwelling unit is when 
the exception to Section 1004.12.2.1 is chosen by the permit applicant. Since the 
exception sends the code user to Section 606, the lowered sink height is required by 
Section 606.3 when using the exception. In the scenario you present, one does not avail 
oneself of the exception so the requirements of Section 606 do not apply and the 
lowered sink is not required. There are no circumstances in which an adjustable sink is 
required in a Type B dwelling unit. That requirement is limited to Type A units. 
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