STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. 1-11-02

May 24, 2002

The following is offered in response to your communication to me which was
undated but received in this office on May 20, 2002, in which you seek a formal
interpretation of the provisions of section 1024.1 of the BOCA National Building
Code/1996 portion of the 1999 State Building Code.

Question: With exceptions, section 1024.1 of the BOCA National Building Code/1996
portion of the 1999 State Building Code requires artificial lighting in all means of egress.
Does this requirement extend to all spaces within a building, or just to egress
passageways, or to some combination of the above?

Answer: As you state within the question, the code section referenced requires
artificial illumination in all portions of the means of egress, unless the occupancy meets
one of the stated exceptions within the code language. Means of egress includes exit
access, exit, and exit discharge. It is the intent of the code that all three portions of the
means of egress be adequately lighted artificially to meet the requirements of the code.
That having been said, one must apply some common sense to the code’s
requirements. Every space within a building that is neither an exit nor an exit discharge
is in effect exit access, since one may have to traverse that space to gain access to an
exit. Itis, however, reasonable to assume that relatively small spaces such as closets,
bathrooms and private offices with which the occupants are familiar are not required to
have artificial means of egress lighting as long as the space or passageway they open
onto has such lighting. In the event of an emergency, the occupant of such space could
reasonably find their way to the door of the closet, bathroom or small office and get into
the lighted passageway. Larger spaces such as multiple occupant offices and
conference rooms would, on the other hand, be required to be equipped with artificial
egress illumination.

All of the exit portions of the means of egress (stairs, ramps, horizontal exits,
etc.) must be artificially lighted, as well as all of the exit discharge. Keep in mind that
exit discharge is that portion of the means of egress from the exit to the public way. The
public way may simply be a public space that is at least ten feet in width and height (see
section 1002.0 of the referenced code for a definition of public way). Although the exit
discharge must be artificially lighted, the code does not specify the location of such
lighting. If the path of travel to the public way is within close proximity to the building it
is possible that building mounted lights, or spill from lighting within the building could
meet the requirements of section 1024.2, which sets the intensity of illumination
requirements.
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