
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-12-07 
 
 
April 10, 2007 
 
 
 The following is offered in response to your April 4, 2007 request for a formal 
interpretation of the provisions of  Section R110.1.1 of the 2003 International 
Residential Code and Section 110.1.2 of the 2003 International Building Code; both 
portions of the 2005 State Building Code. 
 
Question: Given the provisions of subsections (b) (7) and (b) (8) of section 52-557n of 
the Connecticut General Statutes (CGS), can a local building official issue a certificate 
of occupancy when the local zoning enforcement officer refuses to issue written zoning 
approval based on the lack of submitted as-built plot plans? 
 
Answer: No. I am not empowered to interpret statute so I will not address the 
provisions of 52-557n, which deals with liability, but the referenced code sections (which 
are based on the provisions of subsection (f) of section 8-3, CGS) specifically prohibit 
issuance of any certificate of occupancy without first receiving certification in writing by 
the official charged with the enforcement of zoning regulations that the building, use or 
structure is in conformity with such regulations or is a valid nonconforming use under 
such regulations. Note that this prohibition is for all certificates of occupancy so it would 
apply to temporary or partial certificates of occupancy as well as final certificates of 
occupancy. 
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