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 The following is offered in response to your request for an interpretation of 
accessibility reach ranges as they affect the installation of electrical switches and 
convenience outlets in buildings required to be accessible to persons with disabilities.  
You ask specifically about the CABO/ANSI A117.1-1992 that is referenced by the 1994 
State Building Code but the answer is equally appropriate to the ICC/ANSI A117.1-1998 
standard referenced by the 1999 State Building Code. 
 
Question:  Section 4.2.5.1 sets forth unobstructed forward reach ranges of 48 inches 
maximum and 15 inches minimum.  Do electrical switches mounted at a height of 48 
inches to the center of the device box and convenience outlets mounted at a height of 
15 inches to the center of the device box meet these reach ranges? 
 
Answer:  Yes.  I concur with both the BOCA and the ANSI interpretations that state that 
for the purposes of determining reach ranges, measurement of an electrical switch or 
convenience outlet to the center of the box (the industry standard for placement of the 
boxes) is a reasonable application of the intent of the code and that a reasonable 
degree of access to the devices is provided. 
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