
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-15-05 
 
December 5, 2005 
 
 
 The following is offered in response to your November 22, 2005 FAX to this office 
in which you seek an official interpretation of the provisions of Section 506.4 of the 2003 
International Building Code portion of the 2005 State Building Code, which is effective in 
Connecticut for permits applied for on and after December 31, 2005. 
 
Question: When determining the total allowable area for a building with mixed 
occupancies, how does one apply Section 506.4 of the 2003 International Building Code 
(IBC) portion of the 2005 State Building Code? 
 
Answer: In recognition of the fact that the referenced section does not afford an easily 
usable path to determine the maximum area of a multi-story building with mixed 
occupancies, the ICC’s 2004 Supplement to the 2003 IBC has added Section 506.4.1, a 
copy of which is included here (italics notes are mine): 
 
506.4.1 Mixed occupancies: In buildings of mixed occupancy, the allowable area per 
floor (Aa) shall be based on the most restrictive provisions for each occupancy when the 
mixed occupancies are treated according to 302.3.1 (nonseparated occupancies). 
When the occupancies are treated according to Section 302.3.2 as separated 
occupancies, the maximum total floor area for a building shall be such that the sum of 
the ratios for each such area on all floors as calculated according to Section 302.3.2 
shall not exceed 2 for two story buildings and 3 for buildings three stories or higher. 
 
In view of the lack of clear direction provided by the base language of the 2003 IBC, it is 
my interpretation that the provisions of 506.4.1 as found in the 2004 IBC Supplement 
shall apply when determining the total allowable area for multi-story, mixed occupancy 
buildings. Keep in mind that for mixed occupancies, separated, the sum of the ratios on 
each floor must not exceed 1.00 in accordance with Section 302.3.2 of the 2003 IBC. 
 
Note: For clarity in the application of this concept, I offer the following example for 
mixed occupancies, separated: 
4 story building, Type IIB construction, actual area per floor = 15,000 s.f. The 1st floor 
contains a 5000 s.f. Group A-2 restaurant and 10,000 s.f. of Group B offices. The 2nd 
through 4th floors contain 15,000 s.f. of Group B offices. There is a two-hour fire 



separation between the Group A-2 and Group B occupancies in accordance with Table 
302.3.2. Assume no excess open perimeter and the building is not fully sprinklered, so 
there are no height or area increases allowed above the base values provided in Table 
503. The Table 503 allowable values for Type IIB, Group A-2 are 2 stories, 9500 s.f. per 
floor and for Group B are 4 stories, 23,000 s.f. per floor. The sum of the ratios for the 
entire building would be determined according to the following simplified formula: 
 
1a  +   1b  +  2b  +  3b  +  4b  = 3.00 or less (with no single floor exceeding 1.00) 
1A       1B       2B      3B      4B 

 
Where: 
1a = actual area of A-2 occupancy on 1st floor 
1A = allowable area per floor for A-2, Type IIB 
1b, 2b, 3b, & 4b = actual area per floor of B occupancy, floors 1 through 4 
1B, 2B, 3B B & 4B = allowable area per floor for B, Type IIB 
 
and the actual calculation looks like this: 
 
5000  +  10,000  +  15,000  +  15,000  +  15,000  =  3.00 or less 
9500      23,000      23,000      23,000      23,000   
 
.53     +    .43      +     .65     +     .65     +      .65    =  2.91 (w/no single floor exceeding 1)    
 
So, we see that even though Table 503 would appear to allow a much larger building, 
the maximum total floor area provisions of Section 506.4 of the 2003 IBC limit the size 
of the building to a smaller building than a quick glance at Table 503 would seem to 
permit. 
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