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 The following is offered in response to your June 26, 2006 FAX to me in which 
you seek official interpretations of the provisions of Section 506.4 of the 2003 
International Building Code (IBC) portion of the 2005 State Building Code, which deals 
with determination of the maximum total area of a building of more than one story. This 
limitation of total building area is in addition to the requirements of Table 503 as 
modified by Sections 504 and 506.1 through 506.3. 
 
Question 1: Exception 2 to Section 506.4 allows the maximum total area of a building 
protected by an NFPA 13R sprinkler system to be determined by multiplying the 
allowable area per floor by the number of stories. Is this method also permitted for a 
building that utilizes an NFPA 13 sprinkler system? 
 
Answer 1: No. The intent of Section 506.4 is to limit the maximum total area of a 
building in recognition of the facts that the starting area values of Table 503 have been 
increased above those permitted in previous codes; the allowable area increases for 
buildings equipped with an NFPA 13 sprinkler system are significantly higher than in 
previous codes; and that the 2003 IBC does not contain multi-story building area 
reductions as found in previous codes. In utilizing Exception 2, which applies only to 
residential buildings with an NFPA 13R system, one must keep in mind that the 13R 
system does not allow the area increases that are available with a 13 system and the 
fact that a 13R system can only be used in a building up to and including 4 stories 
above grade. Thus, while it makes sense to calculate the maximum allowable area of a 
building with a 13R system by multiplying the area (not increased for sprinklers) by the 
building height in stories (which cannot exceed 4), it is not the intent of the code to 
determine the maximum allowable area of a building equipped with a 13 system in the 
same manner. 
 
Question 2: Official Interpretation I-15-05 states that the provisions of Section 506.4.1 
of the 2004 IBC Supplement shall be utilized to determine the total area of buildings 
with mixed occupancies. This section states, in part, that the sum of the ratios shall not 
exceed 2 for two story buildings and 3 for buildings three stories and higher. Is it the 
intent of this section that in sprinklered buildings the sum of the ratios shall not exceed 
the actual number of stories? 
 
Answer 2: No. Since buildings of mixed occupancy that have automatic sprinklers must 
utilize an NFPA 13 system (a 13R system is only applicable to buildings of Group R up 
to and including 4 stories above grade in height), they are eligible for increased area per 
floor if they are sprinklered throughout. Because the sprinkler area increase is already 
applied to the allowable area per floor, and because a fully sprinklered building is 
eligible for a one-story increase in height, permitting the sum of the ratios in a 
sprinklered building to equal the number of stories above grade would result in 
defeating the intent of Section 506.4. 
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