
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-17-09 
 
July 7, 2010 
 
The following is offered in response to your email in which you seek a formal 
interpretation.   
 
Scenario: 
Section 3.3.14, of the 2002 Edition of NFPA 13, defines limited-combustible material as 
a building construction material that does not comply with the definition of 
noncombustible material that, in the form in which it is used, has a potential heat value 
not exceeding 3500 BTU per lb (8141 kJ/kg) (see NFPA 259, Standard Test Method for 
Potential Heat of Building Materials) and that complies with either of the following (a) or 
(b).  Materials subject to increase in combustibility or flame spread rating beyond the 
limits herein established through the effects of age, moisture or other atmospheric 
condition shall be considered combustible.  (a) Materials having a structural base of 
noncombustible material, with a surfacing not exceeding a thickness of in. (3.2 mm) that 
has a flame spread rating not greater than 50. (b) Materials, in the form and thickness 
used, other than as described in (a) having neither a flame spread rating greater than 25 
nor evidence of continued progressive combustion and of such composition that 
surfaces that would be exposed by cutting through the material on any plane would have 
neither a flame spread rating greater than 25 nor evidence of continued progressive 
combustion. 
Question: 
Your question concerns whether Trex Escapes decking material is considered to be a 
limited combustible material as defined in NFPA 13 2002 Edition.   
Answer: 
The submitted documentation does provide evidence as meeting the requirement for the 
decking in the form in which it is used and it has a potential heat value not exceeding 
3500 BTU per lb in accordance with NFPA 259 Standard Test Method for Potential Heat 
of Building material.  Therefore, based on the information submitted Trex Excapes 
decking material would not be considered a limited combustible material as defined 
within the above NFPA standard. 
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