
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-18-08 
 
 
May 20, 2009 
 
The following is being offered in response to your letter in which you seek a 
formal interpretation.   The questions apply to Sections 3409 and 3406, of the 
2003 International Building Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question 1: 
“Section 3409-Accessibility for Existing Buildings.  If an existing non-accessible 
building that has a tenant listed as mercantile use moves out of the structure and 
a new mercantile use moves into the same empty space, would the new 
mercantile use have to comply with article 3409.3, change of occupancy, items 1 
through 6, even without any planned alterations to the existing rental space?” 
Answer 1: 
An existing structure which has a change of occupancy may change the level of 
hazards characteristic of that occupancy.  Section 309 addresses typical 
Mercantile Group M occupancies and the level of hazard category shall be 
determined in accordance with Section 3406.1.1.   
If the mercantile use tenant was a drug store and it moves out, then a new drug 
store tenant moves in selling the same level of inherent hazards, then 
compliance with Section 3409.3 would not be required.  
If the mercantile use tenant was a drug store and it moves out, then a new motor 
fuel-dispensing facility moves in, then compliance with Section 3409.3 would be 
required.   
 
 
Question 2: 
“Section 3406-Change of Occupancy.  Would the new tenant as described 
above, need to obtain a new Certificate of Occupancy, as mentioned in article 
3406.2, in order to comply with Section 3406.1 conformance?” 
Answer 2: 
Issuance of a Certificate of Occupancy per Section 3406.2 would not be required 
if the mercantile occupancy is the same hazard category level. 
Issuance of a Certificate of Occupancy per Section 3406.2 would be required 
when there is change in the level of hazard category. 
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