
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-22-06 
 
October 23, 2006 
 
 The following is offered in response to your undated letter, received in this office 
on October 20, 2006, in which you seek a formal interpretation of Section AG105.2 of 
the 2003 International Residential Code portion of the 2005 State Building Code, which 
applies to swimming pools, hot tubs and spas at detached one- and two-family 
dwellings or which are for the exclusive use of residents and guests at a one-family 
townhouse. You are particularly interested in items 3 and 4. You have included 
photographs of two types of PVC fencing, both a minimum of 48 inches in height and 
containing horizontal elements less than 45 inches apart. One of the fences consists of 
vertical members with 1 ¾ inch spacing between them, the other fence consists of a 
solid portion, which is not dimensioned but in appearance seems to be solid for a height 
of about 38 or 40 inches, and is topped with vertical pickets with 1 ¾ inch spaces 
between them. 
 
Question: Given that item 3 of the referenced code section permits “normal 
construction tolerance” protrusions in solid barriers such as masonry or stone walls, 
doesn’t the code permit the horizontal components of the above two described fences to 
protrude approximately ¼ inch with a smooth rounded edge on the outside of the pool 
and be considered a code-compliant pool barrier? 
 
Answer: No. The protrusions allowed by item 3 pertain only to pool barriers that are 
solid, without openings, for the entire minimum height of 48 inches. Since the partially 
solid fence you depict is not solid for a height of 48 inches, it is governed by item 4, as 
is the fence which consists entirely of horizontal members less than 45 inches apart and 
vertical members with a 1 ¾ inch spacing. These barriers require that the horizontal 
members be located entirely on the pool side of the barrier. The PVC fence you depict 
has a horizontal member that is thicker than the vertical members so that the vertical 
members protrude through the horizontal member leaving a ¼ inch portion of the 
horizontal member on the outside of the fence, which is in violation of item 4. The intent 
of the code requirements is that a person attempting to climb a pool barrier would have 
to stick their foot entirely through the 1 ¾ inch space between vertical members to reach 
the horizontal member on the other side of the barrier. In the fence you depict one has 
access to the horizontal member immediately upon encountering the fence from the 
outside of the pool. Both fences you have submitted do not meet the requirements for a 
swimming pool barrier and cannot be used for that purpose. 
 
Note: The above interpretation also applies to the provisions of Sections 3109.4.1.2 and 
3109.4.1.3 of the 2003 International Building Code portion of the 2005 State Building 
Code, which applies to swimming pools, wading pools, hot tubs and spas at other than 
detached one- and two-family dwellings and to such pools, etc. when they serve 
townhouse complexes. 
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