
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION   NO.  I-22-12 
 
 
November 20, 2012 
 
 
The following is in response to your request for formal interpretation dated 
November 14, 2012.   
 
Question: 
 
Would the installation of a replacement fence for an existing swimming pool that 
is a required barrier under Section AG105.2 require a building permit?  I realize 
that Section R105.2 would normally exempt most fences from the permit 
requirement. 
 
Answer: 
 
Yes.  Section AG105, of the 2003 International Residential Code portion of the 
2005 State Building Code, controls the design of barriers for residential 
swimming pools, spas and hot tubs in order to provide protection against 
potential drowning by restricting access to swimming pools, spas and hot tubs.  If 
someone were to use a fence as a “barrier”, then Section R105.2, of the above 
code, would not apply and a building permit would be required for the barrier. 
 
 


