
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-26-00 
 
April 13, 2000 
 
 The following is offered in response to your request for interpretations of Articles 
4 and 9 of the BOCA National Building Code/1990 (including the 1992 BOCA 
Supplement) portion of the 1994 State Building Code (SBC). 
 
Question 1:  Is plastic pipe permitted in a building of Type 2A, protected, 
noncombustible construction? 
 
Answer 1:  Yes.  Sections 401.4.3 and 401.4 allow the use of combustible pipe in a 
noncombustible building without altering the construction classification. 
 
Question 2a:  Is the installation of plastic pipe above the ceiling membrane permitted in 
a building of Type 2A construction that incorporates a ceiling that is an integral 
component of a fire resistance rated floor/ceiling or roof/ceiling assembly if the tested 
and listed fire resistance rated assembly includes plastic pipe? 
 
Answer 2a:  Yes, as long as the plastic pipe is installed in accordance with the tested 
and listed assembly.  Section 913.4.2 allows for combustible pipe penetrations of a 
ceiling that is an integral part of a fireresistance rated floor/ceiling or roof/ceiling 
assembly as long as all penetrations are installed in accordance with the approved 
ASTM E119 rated assembly. 
 
Question 2b: Is the installation of plastic pipe above the ceiling membrane permitted in 
a building of Type 2A construction that incorporates a ceiling that is an integral 
component of a fire resistance rated floor/ceiling or roof/ceiling assembly if the tested 
and listed fire resistance rated assembly does not include plastic pipe? 
 
Answer 2b:  The 1992 Supplement to the1990 BOCA Code referenced above does not 
provide information regarding combustible penetrations of the ceiling membrane portion 
of a rated floor/ceiling or roof/ceiling assembly other than that information provided in 
answer 2a.  The 1990 BOCA Code, prior to modification by the 1992 Supplement 
allowed, at Section 913.4.2, penetrations of such a ceiling where they did not exceed an 
aggregate area of 100 square inches in any 100 square feet of ceiling area in 
assemblies tested without penetrations.  That section of the code was revised by the 
1992 Supplement and that provision was deleted.  Section 714.2.6.2 of the BOCA 



National Building Code/1996 portion of the 1999 SBC does, however, include provisions 
for the penetration of the ceiling membrane of a rated assembly by combustible pipe by 
reference to Sections 714.2.2 or 714.2.3.  Section 714.2.2 allows such penetrations 
when tested in accordance with ASTM E119 (essentially the same requirement as 
Section 913.4.2 of the 1994 SBC).  Section 714.2.3 allows such penetrations when they 
are protected by a through-penetration system tested in accordance with ASTM E814.   
 

Since your question is based on the requirements of the 1994 SBC, there are two 
methods by which information from the 1999 SBC could be employed:  1) Section 107.4 
of the 1994 SBC could be utilized by the local code official to allow provisions of the 
1999 SBC to be used as “alternative materials and equipment”, or 2) a modification 
could be sought from the Office of the State Building Inspector to use the above 
referenced provisions of the 1999 SBC in place of the requirements of the 1994 SBC. 
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