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Question #1:  “Is it allowable under Section 1107.4.2 of the 1999 Connecticut State 
Building Code for a dwelling unit owner to alter an individual dwelling unit purchased via 
condominium ownership in such a way that the clearances required for accessibility are 
eliminated?” 
 
Answer #1:  No.  Section 1110.1 of the code is specific to this scenario.  It states “Any 
building, facility, dwelling unit or site which is constructed or altered to be accessible or 
adaptable shall be maintained accessible during its occupancy.”  The commentary to 
this section states “Continued compliance with the accessibility requirements of the 
code is dependent on maintenance of such facilities throughout the life of the building.”  
Since the Type A dwelling unit required by Section 1107.4.2 has both accessible and 
adaptable features, Section 1110.1 would require that such accessibility and adaptability 
be maintained throughout the life of the structure. 
 
Question #2:  “If the answer to Question #1 is ‘yes’, would there be any requirement to 
restore the unit to the original design (or equivalent) prior to resale?” 
 
Answer #2:  N/A. 
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