
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-6-02 
 
 
February 11, 2002 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated February 4, 2002 in which 
you request a formal interpretation of section 316.1 of the 1995 CABO One and Two Family 
Dwelling Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question:  Regarding required smoke detectors, does each individual detector have to sound an 
audible alarm or would a siren or horn on each level of the dwelling unit attain compliance with 
the requirements of section 316.1 of the 1995 CABO One and Two Family Dwelling Code 
portion of the 1999 State Building Code? 
 
Answer:  It is the intent of the code that the alarm be audible in all sleeping areas.  This can be 
accomplished by utilizing smoke detectors with an integral alarm device or by positioning alarm 
sounding devices that are independent from the detector in such a manner that the alarm from 
such device is audible in all sleeping areas.  Although the CABO Code does not specify a sound 
level or define the phrase “audible in all sleeping areas”, it is the intent that the sound of the 
alarm, however produced, be loud enough above ambient noise levels in the sleeping area to 
awaken occupants upon initiation.  Connecticut General Statutes provide us with a path to the 
applicable standard. 
 
Subsection (b) of section 29-292 of the Connecticut General Statutes requires that no certificate 
of occupancy be issued for any new building designed for occupancy by one or more families 
unless the local fire marshal or building official has certified that said building is equipped with 
smoke detection and warning equipment complying with the Fire Safety Code.  The 1999 edition 
of NFPA 72, which is referenced by the 1999 Fire Safety Code, provides a standard of audible 
characteristics.  It states, “Where audible appliances are installed to provide signals for sleeping 
areas, they shall have a sound level of at least 15 dBA above the average ambient sound level 
or 5 dBA above the maximum sound level having a duration of at least 60 seconds or a sound 
level of at least 70 dBA, whichever is greater, measured at the pillow level in the occupiable 
area.  If any barrier, such as a door, curtain, or retractable partition, is located between the 
notification appliance and the pillow, the sound pressure level shall be measured with the barrier 
placed between the appliance and the pillow.”  Since this standard is applicable to one- and 
two-family dwellings constructed under the CABO Code as well as all other residential buildings, 
it is the applicable standard to apply. 
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