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The following is offered in response to your letter in which you seek official 
interpretations to the following questions, based on the 1994 State Building Code: 
 
Question a:  “Is an electrician who applies for an electrical permit for a property owner 
an “agent” within the meaning of section 111.3 of the Connecticut Building Code?” 
 
Answer a:  Only if the owner designates the electrician as the owner’s agent. 
 
Question b:  “Is an electrician who applies for an electrical permit for a property owner 
a “qualified applicant” within the meaning of section 111.3 of the Connecticut Building 
Code?” 
 
Answer b:  The terms agent and qualified applicant are essentially interchangeable 
within the context of section 111.3.  If the owner designates the electrician as the 
owner’s agent, the electrician becomes the qualified applicant. 
 
Question c:  “If an electrician applies for an electrical permit for a property owner and 
the property owner informs the building official that the electrician has no authorization 
to make such an application, does the application made by the electrician become 
void?” 
 
Answer c:  If the electrician never had the owner’s authorization to apply for the permit, 
the application would contain a false statement.  In accordance with section 112.6, any 
permit issued which is based upon a false statement, shall be revoked.  If, however, the 
owner revoked the electrician’s authorization to apply for the permit, section 111.8 
would allow the amending of the permit to change the name of the permit holder to that 
of the owner or other authorized agent of the owner. 
 
 
Question d:  “Does the Connecticut Building Code allow a property owner to alter an 
electrical permit application previously submitted to a building official?” 
 
Answer d:  Yes.  Section 111.8 allows for the amendment of a permit application by the 
owner of the building for which the permit was issued any time before completion of the 
work. 
 



Question e:  “Does the Connecticut Building Code allow a property owner agent to alter 
an electrical permit application previously submitted to a building official?” 
 
Answer e:  If the agent is duly authorized by the owner to act on the owner’s behalf with 
respect to the application, section 111.8 would allow for the amendment to the 
application. 
 
Question f:  “Does the Connecticut Building Code allow a person who is not a property 
owner agent to alter an electrical permit application previously submitted to a building 
official?” 
 
Answer f:  The person altering the application would have to be authorized by the 
owner to make such amendment. 


	STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-9-99

