
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-6-04 
 
 
April 1, 2004 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated March 16, 2004 in 
which you seek a formal interpretation of the provisions of Section 202 of the 1995 
CABO One and Two Family Dwelling Code, specifically as it applies to the definition of 
habitable attic and how one calculates the area of such attic. 
 
Question 1:  An attic above a two story residence has a ceiling height in excess of 7 
1/3 feet for an area that does not exceed 1/3 of the area of the floor below.  The balance 
of the attic has shed dormers that result in a ceiling height of 7 feet for an area that 
equals the area of the floor below.  Is this a habitable attic or a third story? 
 
Answer 1:  The area of the habitable attic is not determined by ceiling height, but rather 
by measurement of an imaginary plane cut through the building at a height of 7 1/3 feet 
above the attic floor.  The height of the ceiling in the other portions of the room has no 
effect on the determination of habitable attic.  Thus, if the geometry of the roofline is 
such that the area of the imaginary plane at 7 1/3 feet above the attic floor does not 
exceed 1/3 the area of the next floor below, the attic is considered a habitable attic and 
not a story above grade, regardless of the height of the balance of the ceilings in the 
attic. 
 
Question 2:  Consider a similar scenario to Question 1, except that the ceiling height in 
the balance of the attic slopes down from 7 1/3 feet at the center of the attic to 5 feet at 
the perimeter walls.  Is this a habitable attic or a third story? 
 
Answer 2:  Since the determining factor is the area of the imaginary plane at 7 1/3 feet 
above the attic floor, and such plane does not exceed 1/3 the area of the next floor 
below, the attic is considered a habitable attic and not a story. 
 
Question 3:  What is the trigger point at which a habitable attic becomes an additional 
story? 
 
Answer 3:  When the imaginary plane located at 7 1/3 feet above the attic floor 
exceeds 1/3 of the area of the next floor below. 
 
Note:  As you can see, the determination of habitable attic is not the easiest concept in 
the 1999 State Building Code to understand.  The good news is that with adoption of the 
2003 International Residential Code (scheduled for on or about September 1, 2003), the 
maximum height of one-and two-family detached residences and multiple single-family 
residences in a townhouse configuration is increased to three stories, so the code will 
no longer need or incorporate the concept of habitable attic. 
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