
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-21-01 
 
 
June 25, 2001 
 
 
  The following is offered in response to your letter to me dated June 13, 2001 in 
which you seek a formal interpretation of the structural provisions of the 1999 State 
Building Code. 
 
Question:  If a structural component has been loaded or stressed beyond its design 
capacities, would this constitute a “failure” or code violation? 
 
Answer:  While the determination of a structural failure is more of an engineering 
judgment than a code issue, the loading of a structural component of a building or 
structure subject to the requirements of the 1999 State Building Code beyond its design 
capabilities does constitute a violation of the code.  The section of the code that has 
been violated depends on the circumstances surrounding the over-loading.  For the 
purposes of this explanation, I will refer to the BOCA National Building Code/1996 
portion of the 1999 State Building Code, but the information presented is equally 
applicable to buildings constructed utilizing the 1995 CABO One and Two Family 
Dwelling Code.   
 
 If a structural member such as a floor joist supporting a living room in a single-
family residence is properly designed to support the required 40 pound per square foot 
live load, and the floor joist is properly installed, but at some subsequent time the joist is 
subject to overloading based upon a change of use or occupancy of the space, then 
sections 3402.5 and 1614.0 have been violated, because the code requires that the 
structural system of an existing building must be capable of supporting the loads 
applicable to the new use or occupancy. 
 
 If, on the other hand, the structural component is initially not designed to support 
the required design live load based on the proposed occupancy, (using the above 
example, for instance, if the single-family residential living room floor joist were 
designed for a 20 pound per square foot live load), a violation of section 1606.0 has 
occurred, because the design live load is not the greatest load produced by the 
intended occupancy. 
 
 A third scenario might be that the floor joist was properly designed, but a field 
substitution of a joist of smaller size, greater spacing or lesser design strength was 
made.  In this instance, not only are the structural provisions of the code violated, but 
there is also a violation of section 111.3, which requires compliance with the approved 
construction documents for which the permit has been issued. 
 
 Due to the numerous factors of safety inherent in the structural design process, 
one rarely sees actual structural “failure” where a structural member breaks and 



collapses, especially in “stick-built” wood frame construction.  Nevertheless, it is 
possible for a structural member to remain intact and still not be code-compliant.  The 
determination that a structural member has exceeded its designed capacity can be 
made in a variety of ways.  Among others, if any of the following occurs, the structural 
member is in violation of the code: 
 

1) When the member as it is used exceeds the allowable bending stress for the 
material involved. 

2) When the actual deflection of the member exceeds the allowable deflection. 
3) When the allowable horizontal shear stress has been exceeded. 
4) When the member exerts excessive bearing stress on the bearing points. 

 
 Again, when the building official suspects that a structural violation has occurred, 
it is prudent to enlist the services of a licensed professional engineer specializing in 
structural design to evaluate the structural conditions and make the determination if the 
member has indeed “failed”. 
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